Joulukalenteri luukku 23

Ghanalaiset nimet

Ghanassa ihmisillä on aina pitkä litania etunimiä. On virallinen englannin kielinen nimi. Tämä voi olla ihan tyypillinen nimi, kuten Richmond tai Catherine. Tai sitten se voi olla ei niin tyypillinen nimi, kuten Princess, Goodluck tai Adolf.

Sitten on se epävirallisempi nimi, jota käytetään arkisemmissa yhteyksissä. Tämä nimi annetaan sen perusteella minä viikonpäivänä olet syntynyt.

Naisten nimet:

Maanantai: Adwoa
Tiistai: Abenaa
Keskiviikko: Akua
Torstai: Yaa
Perjantai: Afia
Lauantai: Ama
Sunnuntai: Akosua

Miesten nimet:

Maanantai: Kwadwo
Tiistai: Kwabena
Keskiviikko: Kwaku
Torstai: Yaw
Perjantai: Kofi
Lauantai: Kwame
Sunnuntai: Akwasi

Mun nimeni on Abenaa ja esittelen kadulla tapaamilleni ihmisille yleensä itseni sillä nimellä. Käytän silti myös mun suomalaista nimeä, sillä se on aika helppo. Ann-Sophie sen sijaan on luokassaankin Madame Ama.

Jostain syystä paikalliset uskoo, että suurin osa on syntynyt sunnuntaina (me ei olla tosin huomattu moista) ja siksi yleensä kaikkia kutsutaan vaan Akosuaksi, jos nimeä ei tiedetä. Ollaankin opittu reagoimaan myös Akosua nimeen.

Viikonpäivän lisäksi nimiä annetaan mm. sen perusteella monesko lapsi on kyseessä tai millainen synnytys oli. Kaksosille annetaan yleensä sama nimi ja toista kutsutaan vain pieneksi ja toista isoksi. Kaikelle löytyy kyllä oma nimensä. Osa on aika karuja: Obímpέ-nimen suora käännös tarkoittaa, "kukaan ei halua" ja se annetaan lapselle, jonka isä kieltäytyy tunnustamasta lasta.

Nimiä on oikeestaan aika hauska oppia lukemaan. Esimerkiksi tiedän nykyään, että tunnettu Kofi Atta Annan on syntynyt perjantaina, hän on toinen kaksosista ja äitinsä neljäs lapsi!

Jos oma syntymä ei ole ihan lähimuistissa, viikonpäivän voi tarkistaa täältä:
http://www.mathsisfun.com/games/dayofweek.html

Lisäksi jos nimikäytännöt kiinnostavat enemmän, lisätietoa saa esim. täältä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Akan_names
http://www.ghananation.com/ghananames/?page=2

1 kommentti:

  1. Hauskaa! Hyvää aatonaattoa toivottavat Iso Afia, Pieni Afia, Akosua, Akwasi ja Kofi :)

    VastaaPoista